Anasayfa » Kültür - Sanat » “Tarihin Babası Hemşehrimiz Herodot Haftası” 31 Ekim’de Başlıyor

“Tarihin Babası Hemşehrimiz Herodot Haftası” 31 Ekim’de Başlıyor

M.Ö.6. Yüzyıl’ın başlarında Halikarnassos’ta doğan Herodot’un, doğduğu topraklarda yaşatılması için Bodrum Belediyesi ile Herodot 3. Yaş Akademisi Derneği iş birliği ile hazırlanan ve bir hafta sürecek olan “Hemşehrimiz Herodot Haftası” programının tanıtım toplantısı düzenlendi.

8 ülkeden 23 tarihçi akademisyenin yanı sıra, yurt içinden değerli katılımcıların yer alacağı etkinliklerde çalıştaydan sergilere, belgesel gösterimlerinden canlı sunumlara kadar dolu dolu bir program hazırlandı. Herodot’un Bodrum’da dünyaya geldiği ve yaklaşık 30 yaşına kadar burada yaşadığı gerçeğinin altının çizileceği program, 31 Ekim- 6 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

“Hemşehrimiz Herodot Haftası”

Bodrum Kalesi’nde “Hemşehrimiz Herodot Haftası” tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısına Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu, CHP İlçe Başkanı Halil Karahan, Gençlik Kolu Başkanı Ferhat Ceyhan, Herodot 3. Yaş Akademisi Üyesi Reyhan Destan, Bodrum Belediyesi Strateji Geliştirme ve Projeler Koordinatörü Haydar Ali Ulusoy, akademisyenler, belediye birim müdürleri ve basın mensupları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Haydar Ali Ulusoy, “Hemşehrimiz Herodot Projesi; ortak hedefe ulaşmak, Bodrum kentinin tarihini ve kültürünü ortaya çıkarmak ve gelecek kuşaklara aktarmak konusunda hassasiyet taşıyan bir ekip çalışmasının ürünüdür” diyerek projenin hazırlık aşamasında destek veren herkese teşekkür etti.

Herodot 3. Yaş Akademisi Derneği Düzenleme Komitesi Üyesi Reyhan Destan ise Hemşehrimiz Herodot Haftası ile ilgili bilgilendirmeler yaparak bu bilimsel çalışmanın önemine değindi.

“Kentler tarihleriyle vardır”

Tanıtım toplantısında konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, tarihimize ve tarihteki önemli kişiliklere sahip çıkılmasının önemine vurgu yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Tarihlerine sahip çıkamayan milletler de kentler de var olamazlar. Ayaklarımızı Herodot gibi sağlam temellere basarsak potansiyelimizin ne kadar güçlü olduğunu anlayabiliriz, nerede yaşadığımızın farkına varabiliriz. Biz, Herodot’u anmalıyız, araştırmalıyız ve çalışmalar yapmalıyız. Bilimsel temeli olmayan hiçbir şeyin yaşama şansı yoktur; popüler kültüre teslim olur ve yok olur gider. Bu çalışma, bu düşüncenin ürünüdür. Biz de böyle bir Herodot Haftası yapmak istedik. Biz, Herodot’a sahip çıkarsak aynı zamanda kültürümüze de sahip çıkmış oluruz.”

“Tarihin Babası Herodot Bodrumludur”

Herodot ile ilgili bilgiler veren Başkan Aras, sözlerine şöyle devam etti:

“Tüm dünyada ‘Tarihin Babası’ olarak bilinen Herodot, Halikarnas’ta dünyaya gelmiş ve yaklaşık 30 yaşına kadar burada yaşamıştır. Kamuya sunduğu eser, tüm dünyaya ışık tuttu. Sahip olduğumuz kültür hazinemizin bir bölümünü de bu topraklarda yaşamış iz bırakmış, tarihe geçmiş kişiler oluşturmakta: Mausolos, Artemisia, Turgut Reis, Dionysos. Bunlar arasından biri tarihte iz bırakmakla kalmamış, ‘Tarih’ kelimesinin de babası olmuş.”

Etkinlik amacının Bodrum’un, tüm dünyaya Tarihin Babası Herodot’un doğduğu yer olarak tanınması olduğunu belirten Başkan Aras, “31 Ekim- 6 Kasım tarihleri arasında bütün Bodrumluları bu sempozyum, toplantılar ve panelleri izlemeye davet ediyoruz. Bodrum’un Herodot’a sahip çıkması ve hemşerimiz olduğu bilincini kazanması, Bodrumluların kültürel zenginliklerimizin farkına varması, kentimizin geleceği için çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından toplantı basın mensuplarının sorularının cevaplanmasıyla devam etti.

8 ülkeden 23 tarihçi akademisyenin yanı sıra, yurt içinden değerli katılımcıların yer alacağı etkinliklerde çalıştaydan sergilere, belgesel gösterimlerinden canlı sunumlara kadar dolu dolu bir program hazırlandı. Herodot’un Bodrum’da dünyaya geldiği ve yaklaşık 30 yaşına kadar burada yaşadığı gerçeğinin altının çizileceği program, 31 Ekim- 6 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

TARİHİN BABASI HERODOT

Milattan önce 480-490 yılları arasında (tahminen 484) Karia’da, Halikarnassos şeh-rinde doğan Karialı Lykses oğlu Herodotos, muhteşem eseri “Tarih(Herodot Tarihi)” nedeniyle “tarihin babası” olarak bilinir. Herodot kitabının ilk cümlesinde nereli olduğunu belirterek Bodrum’a en güzel hediyeyi verir:

“Bu, Halikarnassoslu Herodotos’un kamuya sunduğu araştırmadır“.

Tüm dünyada tarihin babası olarak bilinen Herodot Halikarnas’ta dünyaya gelmiş ve yaklaşık 30 yaşına kadar burada yaşamıştır. Günümüzde unutulan bu gerçeği özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere halkımıza hatırlatmak, adını doğduğu topraklarda yaşatmak amacıyla 31 Ekim- 06 Kasım 2022 tarihlerinin “Hemşehrimiz Herodot Haftası” olarak kutlanması ve bu kapsamda çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmesi planlandı.

“Hemşehrimiz Herodot Haftası” kapsamında gerçekleştirilecek çeşitli etkinlikler arasında           “ Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı” da yer almakta. 02-04 Kasım tarihleri arasında Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek çalıştayda 8 farklı ülkeden 23 bilim insanının üç gün boyunca her yönüyle “Herodot” ve eseri “Tari-h(Herodot Tarihi)’i tartışacak. Çalıştayın program İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eski Çağ Tarihi profesörü ve Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa H. Sayar tarafından oluşturuldu.

Doğduğu topraklarda Herodot adına düzenlenecek bu kutlamayı her yıl tekrarla-mayı ve kentimize dünya çapında “Tarihin Babası Herodot’un doğduğu yer” olarak tanınırlık sağlamayı hedefliyoruz. Düzenlenen etkinliklerin zamanla yurtdışından da konukların ilgi göstereceği bir seviyeye ulaşması temennimiz.

Tüm halkımızı, Tarihin Babası Hemşehrimiz Herodot etkinliklerine katılmaya davet ediyoruz.

DÜZENLEME KOMİTESİ:

Ali Ulusoy – Bodrum Belediyesi Strateji Geliştirme ve Projeler Koordinatörü

Laçin Karaöz – Bodrum Belediyesi Strateji Geliştirme ve Projeler Koordinatörlüğü Prof. Dr. Mustafa H.Sayar – İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Mehmet Çuhadar(Arkeolog) – Herodot 3. Yaş Akademisi Derneği

Eftal Köklü – Herodot 3. Yaş Akademisi Derneği Başkanı Reyhan Destan – Herodot 3. Yaş Akademisi Derneği

DÜZENLEYEN MÜDÜRLÜK: Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Durmuş Tukan – Müdür Gamze Ardağ – Etkinlik Sorumlusu

ETKİNLİK DESTEKÇİLERİ: Muğla Büyükşehir Belediyesi Milas Belediyesi

Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Herodot 3.Yaş Akademisi Derneği Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı Foodrum, Bodrum Yadigarı

MEKAN DESTEKÇİLERİ: Bodrum Kaymakamlığı

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Bodrum Ticaret Odası Dibeklihan

GRAFİK TASARIM:

İllustrasyon: Merve Yılmaz, Kurumsal Kimlik: Serhat Ergün -Bodrum Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlşkiler Müdürlüğü Web Tasarımı: Alper Oymak – – Bodrum Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

TEŞEKKÜRLER

Mehmet Çuhadar, Reyhan Destan, Canan Küçükeren, Erman Aras, Bülent Tanju , Şahika Ünal ve Merve Yılmaz’a desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

 

 

Paylaş