Anasayfa » Serbest Kürsü » “BODRUM’UN MARKA VAADİ MUTLULUK”…Gülcihan Erol Yazdı

“BODRUM’UN MARKA VAADİ MUTLULUK”…Gülcihan Erol Yazdı

BODRUM’UN MARKA VAADİ MUTLULUK*

Yeni bir yıla gene darmadağın giriyoruz. Geçen yılların birinde, klasik yeni yıl kutlamalarından sıkılıp

“Bu yıl da Allah, evren vs ne müstahakkınız varsa onu versin” benzeri bir mesaj atmıştım. O kötü benzetmeyi kullanırsam karnını kaşıyanlar da, karnından konuşup sürekli lay, lay lom havalarda olanlar da müstahakkını buldu bu sene. Yeni yıl, özelliklede Mart’tan sonra, hepimize hak etiklerimizi katmerli olarak vermeye şimdiden hazır zaten. O yüzden bu yılsonu yazısında bir dilek ve dahi umut yok. Ülke sathı mahallinde kaybedilmiş vicdanlara bakarsak her şey boş zaten.  Ama gene de son günlerde aklımda evirip, çevirip yazıya dökmediklerimden bazılarını yazamadan edemedim. İnsan böyle bir şey işte.

Önce yerel siyaset. Hani bizleri iyice salak bellemiş, aklımızla oynayan (bu lafı da sevmem ama yerine uygun bir şey bulamadım) o yerel siyaset değil. Çok yazıldı o konularda. Oralara girmek istemiyorum.

Ben, elinize geçerse “Bodrum Belediyesi Stratejik Plan 2015-2019” kitabına bir bakın diyeceğim sadece. Kitapta klasik vizyon, misyon tanımları,  6 amaç ve bunların altında yer alan 34 adet hedefle çerçevelenmiş. Maddeler halinde de bu hedefe ulaşılacak stratejiler (yollar) verilmiş.  Bodrum’da ne kadar meslek odası, sivil toplum kuruluşu, platform falan varsa hepsinin amaçlarından bir veya bir kaçı var içinde. Hatta Denizciler Kahvesinde şöyle birkaç saat zaman geçirin, masalarda konuşulanları not edin, onlar da var. Örneğin; ”Kışın kongre turizm tutmadı bari burayı bir üniversite şehri yapalım” konuşması bu planda şöyle yer almış;

Amaç 4 – Sosyal Belediyecilik Uygulamaları, Hedef 13 – Bodrum Yarımadası’nda Eğitim Kalitesini İyileştirerek Sürdürülebilirliğini ve Yaygınlığını Sağlamak” başlığı altında;

Turgutreis’te Denizcilik ve Su Ürünleri Fakültesinin, Gümüşlük’te Arkeoloji eğitimi verecek bir fakültenin, Göltürkbükü’nde su ürünleri ve balıkçılık konularında bir fakültenin, Yalıkavak’ta Turizm ve Otelcilik Fakültesinin, Mumcular’da da Ziraat Fakültesinin kurulmasına öncülük edilmesi.  Vayyy vayy vayy. Eski bir araştırma elemanı olarak çarptı beni bu stratejiler.  Bu öncülüğün yıllara göre gerçekleştirilme oranlarını gösteren grafikleri de var. Bunu içten söylüyorum,  bu kitap çok önemli bir derleme. Bodrum’un gelecek hayali ne olmalı sorusuna harika bir cevaplar silsilesi. Ama şimdi zurnaya gelmezsem olmaz.  TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Cannes için hedef Bodrum” diyerek el yükselttiği ilçemizde bir denge denetleme sistemi (ağı) yok ki 34 adet hedef içindeki, saymaya üşendiğim sayıdaki stratejilerin gerçekleşme oranını, verilmiş hedeflere ne kadar ulaşıldığına baksın. Ne olmuş, ne gerçekleşmiş bunca yılda. Benim ruhum kaldırmıyor ama bir grup çıksın, panik atak riskine rağmen varım vallahi.

İkinci konu, bahsettiğim stratejik planında da yer alan Kent Bilgi Sistemin (KBS) kurulması. Tam olarak gerçekleşmemiş ki Belediye Başkanı aday adaylarından Ali Öztürk’ün projelerinden biri. “Bodrum Kent Ve Coğrafi Bilgi Merkezi kuruluyor” diye açıklamış.  Neredeyse faydalanmayan çok az belediyenin kaldığı bu sistemin kurulacağı düşüncesi bile beni çok heyecanlandırdı. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS); her türlü coğrafi referanslı bilginin etkin olarak elde edilmesi, depolanması, güncellenmesi, kullanılması, analizi ve görüntülenmesi için bilgisayar donanımı, yazılımı, personel ve yöntemlerin organize olarak bir araya toplanmasıdır. Kısa yazamadığım için üzgünüm ama bunları yazmazsam Bodrum’un özellikle son zamanlarda yaşadığı sorunların çözümünün bir tık uzaklıkta olduğunu anlatamam. O yüzden devam. CBS 21. yüzyılda giderek karmaşıklaşan mekânsal sorunların çözümü için kaçınılmaz bir araçtır. Arazi ve karayolu yönetiminden, acil durum ve alan kullanımına kadar birçok yerel yönetim faaliyeti CBS desteği ile etkili biçimde yürütülebilmektedir. Taşınmazların coğrafi olarak izlenmesi, kentlerin planlanması ve planların uygulanmasında etkin şekilde kullanılmaktadır. CBS, kent bazına indirgendiğinde Kent Bilgi Sistemi (KBS) adını alır.

Yıl 2019 oluyor ve Bodrum’da daha yeni kurulacak, meclis üyesi böyle diyor.

Konuyla ilgili devam. Hani her yerde kullanılan teknelerin yuvarlak olduğu, helikopterden veya uçaktan çekilmiş çok bildik, meşhur bir afiş var ya, o fotoğrafın çekiminden birkaç gün önce, Bodrum Su Ürünler Araştırma Enstitüsü olarak, Uzaktan Algılama ile yarımadanın profilinin çıkarılabileceği bir projeyi Bodrum Belediyesi’ne sunmuştum. UA, objeler hakkında, onlarla doğrudan fiziksel bir temas kurmaksızın,  ancak çeşitli algılama yöntemleri kullanılarak bilgi edinilmesi bilimidir. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nün Göcek Marina üzerine yaptıkları çalışmada bir modelleme geliştirdiklerini, bu sistemin Bodrum için de kullanılabileceğini,  çekilen hava fotoğraflanın bu modelleme ile dijital ortamda sayısal verilere dönüşeceğini yazılı olarak da verdim. CBS’nin hayata geçeceği çalışmanın karar verme ve düzenleme yapmada nasıl faydalı olabileceğini bizzat başkan ve yardımcısına anlatım.  Kaçak yapıları, ormandan açılan yerleri, dere yataklarının durumunu, yani her türlü rezilliği saptayabileceğimiz bir proje idi. Proje maliyeti, bir araştırma projesi olacağı için iyi niyetle hesaplanmış, o günün parası ile bir milyon liraydı. O zamanlar kiram bile daha fazlaydı. Artık siz düşünün. Bilgi ve eğitimin önemini dilinden düşürmeyen insanların yaşadığı bu kentte nedense pratik hayat hep tersi oldu. Belediye her zamanki tavrını gösterdi, geri dönüş -ki sosyal yaşamın yazılı olmayan değeridir – bile olmadı. O yıl benim için tanıtım afişi yılı.  Hala, her alt yapı sorununda merak ederim, acaba o afişe kaç para verildi.

Bir yaşanmışlığı daha paylaşmazsam ayıp olur.  Çünkü dünyada konuma bağlı problemlerin çözümünde etkin yaklaşımlar olarak kullanılan, karar-destek mekanizmalarına kapsamlı ve hızlı sonuçlar üretmede belirleyici olan Uzaktan Algılama (UA) ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Bodrum’da büyük değişiklikler yapabilirdi. Uzaktan Algılamada kullanılan uydulardan önceleri veri almak çok pahalı idi. Ancak, AÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümünden bir doktora öğrencisi uydu görüntüsü satın alarak,  Bodrum’un olası çöp depolama alanları için yer tespitinde bulundu. 30 yılda üç-beş alan bile tespit edemeyen belediye ne yaptı. Önce bu konuyla ilgilenip irtibat kurduysa da gerisi gelmedi. Yıl 1998.

Şimdi son söz, bir metafor, güzel bir alıntı,  vs yazmam lazım da ııhhh içimden gelmiyor. Çıktım ben.

Gülcihan EROL

*Mehmet KOCADON Muğla Şehir gazetesi 21 Mart 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

avast premier lisans satın al

Paylaş