Anasayfa » Kültür - Sanat » BU FESTİVALDE “TANRIÇALAR GEÇİDİ” VAR

BU FESTİVALDE “TANRIÇALAR GEÇİDİ” VAR

Ender Güzey Müzesi ARThill, 7 Eylül – 31 Ekim tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek olan “Tanrıçalar Geçidi” Festivali ile sanat rüzgârlarının ev sahipliğini yapıyor.

Ender Güzey’in sahibi olduğu Ender Güzey müzesi ARThill de gerçekleşecek olan festivalin ismine ilham kaynağı olan da müzenin bulunduğu yerin önünden geçen Karya / Leleg yolunun antik çağda “Tanrıçalar Geçidi“ / “Ana Tanrıçaya giden yol” olarak anılmış olması. 2018 yılında ilki düzenlenecek olan festivalin ilerleyen yıllarda da tekrar organize edilmesi planlanıyor. Bu yeni festival sadece ziyaretçilerine değil bulunduğu bölgeye de renklilik ve hareket getirecek. Alazeytin yerleşiminde 200 yıllık Büyük Sarnıç’ın yanından başlayan ve ARThill’e kadar uzanan yol boyunca Land Art eserleri ile renkli bir ortam sizleri karşılayacak. ARThill’e ulaştığınızda “Agora”da Alazeytin Kadınlarının; Alazeytin ürünleriyle yörenin damak tatlarından el sanatlarına kadar resim ve heykel duayenlerinin katılımı ve yorumları ile “Tanrıçalar Geçidi” konulu sergi ile buluşacaksınız.

Festivalin ilk yılı olmasına rağmen oldukça seçkin ve kalabalık bir içeriği var. Alman ve Türk sanatçıların yanı sıra Alazeytin Kadınlarının da aktif katılımıyla 2 ay sürecek olan “Tanrıçalar Geçidi” Festivali’nin ilk konukları arasında; Resim ve Heykel alanında sanatseverlerin ritmini arttıran isimler mevcut. Merakla beklenen bu festivalde eserleri sergilenecek sanatçılar arasında Max Ernst, Mac Zimmermann, Belle Bachem, Ender Güzey, Adnan Turani, Erol Eti, Süleyman Saim Tekçan, Ergin İnan, Erol Kınalı, Ali Atmaca, Gisela Berk,  Maria Kılıçlıoğlu, Deniz Alt, Ekin Balcıoğlu, Sevdiye Kadıoğlu, Hüseyin Suna yer alıyor. Duvar Resmi alanında Sevtap Yılmaz, Land Art alanında Bağdagül Demirtürk, Güliz Pilge, Nazan Berk Edis, Türkan Aslan, Çağrı Kaplan bulunuyor. Performans alanında festivalin konuğu Pınar Derin Gencer olurken fotoğraf alanında Mehmet Uyargil ve Rıza Erdeğirmenci eserleriyle festivale renk katacaklar.

Seramikleri ile Emine Türk ve Handan Gaga Casser, Tanrıçaların Dansıyla Bilge Kural, Nil Derin Aydoğdu, Zeynep Arslanoğlu, Ece Demirkıran, klasik konseriyle Elif Önal Piyanosuyla, Esen Demirci de sesiyle konuklara benzersiz anlar yaşatacak. Ender Güzey’in ‘’Tanrıçaların Dansı’’ için kendi sanatsal motifleriyle tasarladığı kıyafetler müzayede ile satışa sunulacaktır.
Oldukça farklı renkleri barındıracak olan festivalde sanatın hemen her alanından birer parça bulunuyor. “Ege’nin Kayıp Uygarlığı Lelegler” belgeseli Cüneyt Karaloğlu, Nadi Güler ile müziği Mehmet Uyargil, “Kanatlanmış Düşler” yazınıyla Wulf Schmid Noerr, “Gedankenflügel” Literatur Abend yer alacak.
8. Eylül saat 20:00’de Arkeolog Aykut Özel’in “Bodrum’un Tanrı ve Tanrıçaları konferansı ile tarihe bir yolculuk yapılacak. 9 Eylül günü Prof. Dr. Namık Açıkgöz  “Tanrıçalar geçidinde Muğla kır sarnıçları” ile ziyaretçileri bilinmeyenlerin öğrenileceği bir yolculuğa çıkartacaklar.
Koleksiyonerler içinde oldukça eşsiz olacak bu sergide katılımcılar beğenmiş olduğu eser ya da eserleri satın alarak koleksiyonlarını zenginleştirebilecek veya ilk kez bir sanat eserine sahip olma şansını yakalayacaklar.

Paylaş