Anasayfa » Çevre » AKDENİZ’İN TILSIMI SIĞLA…

AKDENİZ’İN TILSIMI SIĞLA…

Karya Kültür ve Sanat Derneği’nin doğa ve kültür gezisine damgayı Sığla Ağaçları vurdu.

Klasik Müzik Konserleri, Barok Müzik Festivalleri ile bilinen Karya Kültür ve Sanat Derneği dostları bu kez de, doğa ve kültür gezisinde biraraya geldi. Marmaris’e 22 km. mesafede Hisarönü Körfezi’ndeki Kızkumu’nda konaklayan grup, Turgut Şelalesi’nde doğa gezisi yaptı. Şelalenin bulunduğu ormanlık alanda çeşitli türde bitkilerin yanısıra, ağırlıklı olarak Sığla Ağacı dikkat çekti. Yörede yaşamını sürdüren, aktivist olarak da bilinen Y.Jeo. Müh. Hakkı Çopuroğlu’nun verdiği bilgiler doğrultusunda gezisini sürdüren grubun genel izlenimi “yeşilin bu kadar yoğun görüldüğü ender yerlerden biri, doğa harikası bir bölge” idi.

062Karıa Yolu üzerindeki pramiti ve Kızkumu, Orhaniye  ve Selimiye’yi de ziyaret eden Karsanatlılar, bu doğa harikası bölgenin bozulmaması, yapılaşmaması dileği ile yöreden ayrıldılar.

 

 

 

SIĞLA AĞACI

Özel Çevre Koruma Bölgeleri kapsamına alınan Sığla Ormanları, Akdeniz’in Tılsımı olarak anılıyor. Ağacın kabuğunun yaralanmasıyla, özünden elde edilen bir çeşit balsam olan “Sığla yağı” özellikle parfüm sanayinde kullanılan önemli bir hammadde. Ağacın önemi, elde edilen bu yağdan da kaynaklanıyor.  İyi bir antiseptik olduğu bilinen yağ, eczacılıkta, parfümeride ve ayrıca buhur olarak kilise vb. yerlerde kullanılır. Kuru yongaları çeşitli ayinlerinde tütsü olarak kullanıldığından ağaca “günlük ağacı” da deniyor. Geçmişte Mısır Kraliçesi Kleopatra‘nın “aşk iksiri” ve parfüm olarak kullandığı sığla yağı, Hipokrat döneminden beri ilaç olarak da kullanılmış.

Bu yağ, parfümeride sabitleyici (fiksatör) olarak kullanılmaktadır. Yani parfüm içersindeki güzel kokuların uçmamasını sağlar. Bu nedenle sığla yağı parfüm sanayinde önemli bir hammaddedir. Bunun yanı sıra sığla yağıyla yapılan sabunlar cilt yumuşatıcı etkiye ve güzel kokuya sahiptir. Türkiye‘de doğal olarak bulunan Anadolu sığla ağacı, özellikle Marmaris çevresi,Fethiye, Köyceğiz ve Dalaman Çayı dolaylarında endemik olarak bulunur. Isparta ve Burdur arasında da dar bir yayılışı bulunmaktadır. Türkiye’de iki alt türü bulunmaktadır. Bu bölgelerde eskiden ormanlar oluşturan ağaçlar, günümüzde küçük korular halinde bulunmakta.

3482975_orig056055

 

Paylaş