Anasayfa » Kültür - Sanat » BODRUM KALESİ ULUSLARARARASI ÇALIŞTAYDA TARTIŞILACAK

BODRUM KALESİ ULUSLARARARASI ÇALIŞTAYDA TARTIŞILACAK

Ekim ayında restorasyon ve yeni müze projesi nedeniyle ziyarete kapatılan Bodrum Kalesi, bu kez ulusal ve uluslararası uzmanların katılımıyla düzenlenecek bir çalıştayda yeniden gündeme getiriliyor.

Uluslararası Bodrum Kale Çalıştayı, 12-13 Aralık tarihlerinde Bodrum’da gerçekleştirilecek. Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı, Mimarlar Odası ve Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen çalıştayla ilgili ilk basın toplantısı bugün Trafo Bodrum’da yapıldı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Cevat Kalfa ve Akademia Vakfı Başkanı Özay Kartal tarafından düzenlenen basın toplantısında, Bodrum Kale Çalıştayı ile ilgili bilgiler verildi. Azka Otel’de gerçekleştirilecek çalıştayın uluslararası bir nitelik taşıyaağı ve iki gün boyunca bilimsel bir tartışma ortamında yapılacağı bildirildi. Çalıştaya, Türkiye ve çeşitli ülkelerden koruma, mimarlık ,savunma yapıları, arkeoloji, müzecilik ve turizm alanında uzman kişiler katılacak. Bu kişilerden biri de Halikarnas Kazıları ile adını duyuran Prof. Dr. Poul Petersen de olacak.

KOCADON: BEN YAPTIM OLDU DEMEKLE İŞ BİTMİYOR

Çalıştay öncesinde düzenlenen basın toplantısında, ziyarete kapatılan Bodrum Kalesi ile ilgili projeye ilişkin tepkiler dile getirildi. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Bodrum’un geleceği ile ilgili Bodrum’a mal olmuş yapıların korunması sadece benim değil, Bodrum’da yaşayan , Bodrum’a gönül vermiş herkesin görevi. Bodrum’un simgesi olan Kalemiz ile ilgili bakıma ihtiyaç varsa tabii ki bu çalışmalar yapılacak. Ama ‘ben yaptım oluyor’ demekle bu işler olmuyor. Çünkü Bodrum halkı medeni çerçeveler içinde her türlü hakkını aramaya sahiptir.” dedi.

Bodrum Kalesi’nde devam eden projenin Bodrum tanıtımına ve özellikle de Belediye olarak Çin’de yaptıkları tanıtım çalışmalarına büyük darbe vurduğunu söyleyen Kocadon, “Tadilat projesiyle gelip özellikle tanıtımımızdaki Bodrum pazarlamasındaki en büyük etken olan Kalemizin uzun süre kapalı kalmasının Bodrum turizmine vereceği zarar hiç hesaplanmamıştır. Bizim bıkmadan usanmadan, özellikle Çin’de yaptığımız tanıtımlarda birinci sırayı Bodrum Kalesi almaktadır. Bugün Bodrum sokaklarında Çinli misafirler var ama Kale’nin önüne gittiklerinde Kale kapalı. Dünya miraslarının hepsinde tadilat yapılıyor. Bir yandan tadilat yapılır, bir yandan da emniyet tedbirleri alarak geziler devam eder. Bunlar Bodrum Kalesi’nde yapılamaz mı? Tabii ki yapılır. Ama önemli olan iyi niyet, bakış açısı.” diye konuştu.

Çalıştayın aynı zamanda Bodrum Kalesi’nin dünyadaki yerinin bir göstergesi olduğunu söyleyen Kocadon, tamamen ziyarete kapatılan Bodrum Kalesi’nin tekrar turizme açılması başta olmak üzere pek çok fikir ve öneriye ışık tutacak çalıştaya Bodrum Belediyesi olarak destek vermekten mutlu olduklarını ifade etti.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Bodrum Kalesi’ni taş duvar olarak algılayamazsınız. Dünya tarihinde rol almış şövalyelerin yaşadığı güzergah üzerinde yapılmış bir kaledir. Bu Kale Malta’yı da, Fransızları da İtalyanları da ilgilendiriyor. Olaya böyle bakmak lazım. Makro bakmak lazım.” İfadelerini kullandı.

Başkan Kocadon sözlerini şöyle sürdürdü:

“Niyet, bu Kale’yi üç yıl kapatıp Bodrum turizmine balta vurmak mı yoksa üç yıl içinde tadilat yapılırken tekrar turizme kazandırmak mı? Bunun dışında Bodrum Kalesi’nin silüeti önemli. İçeride yapılacak tadilatlarda eserlerin durumu da önemli. Bunlar konusunda tartışma yapıldı ama geri dönüşü olmadı. Şimdi bunu biraz daha uluslarraası arenaya taşıyoruz. Bu sadece Türkiye’ye ait bir eser değil, dünya mirası. Bodrum bir dünya markası. Bizi bir yerlere taşıyan isim. Bodrum’a mal olmuş bir tarihi eserimiz varken, bu işi oldu bittiye getirmenin bir alemi yok. Avrupa ülkelerinin ve dünyanın pek çok kesiminin buna sessiz kalacağını sanmıyorum. Biz medeni çerçeve içinde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.”

PROJE KAMUYLA TARTIŞILMADI

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Cevat Kalfa da, çalıştayda Ekim ayından bu yana ziyarete kapatılan Bodrum Kalesi’nde uygulanan restorasyon ve yeni müze projesi tartışılacağını belirterek, çalıştay sonunda hazırlanacak sonuç bildirgesinin tüm kuruluş ve kurumlarla paylaşılacağını kaydetti.

Bodrum Mimarlar Odası’nın proje ve teknik bilgi desteği verdiği uluslararası bilim konseyi ile amaçlarının Bodrum Kalesi’nde yeni bir yapılaşmayı önlemek olduğunu anlatan Kalfa, “Bizim istediğimiz Kalemizin aynı şekilde kalması. Kalemize dokunmayın. Biz yeni bir yapılaşmaya karşı olduğumuzu bilimsel açıdan tartışarak ortaya koymaya çalışacağız. Bodrum’un yeni bir müzeye ihtiyacı varsa, Bodrum’da yeni alanlar olduğunu belirtmek istiyoruz. BU konuda Bodrum mimarları olarak çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Kalfa, “1986-87 yıllarında “anıtsal yapı” olarak tescil edilen ve “1.derece arkeolojik sit alanı” statüsü kazanan Bodrum Kalesi, 2016 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Aday Listesi’nde yer almaktadır. 2014’de Kültür Bakanlığı kalenin restorasyonunu ve içindeki müze işlevinin yeniden ele alınmasını öngören bir projeyi ihale etmiştir. Bodrumlular, kamuoyuyla tartışılmadan geliştirilen bu projeyle ilgili derin kaygı duymaktadır. Mimarlık ve sivil toplum örgütleri bu bağlamda Bodrum’da ve başka kentlerde müellifin de katıldığı çeşitli toplantılar düzenlemiş ve konu tartışmaya açılmıştır. Bu kez Bodrum’da gerçekleştirilecek çalıştay, uluslararası nitelik taşımaktadır. İki gün boyunca ağırlıklı olarak bilimsel bir tartşıma ortamı oluşturulacak.” diye konuştu.

Daha önce uluslararası bir çalıştay düzenleyerek Mozole projesini gündeme getiren Akademia Vakfı’nın Başkanı Özay Kartal ise çalıştaya yurt dışı ve yurt içinden önemli akademisyenler ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetiklilerinin katılacağını belirterek, “Akademia Vakfı’nın yürüttüğü Mozole Projesi ile ilgili çalışma yöntemi örnek gösterildiği için Kale konusunda da benzer bir çalıştay yapılmasını önerdiler. Bu çalıştayın Bodrum’a yakışır bir şekilde cereyan etmesi için elimizden gelen desteği veriyoruz” dedi.

Kaynak:Bodrumageldik

Çalıştay programı; 12 Aralık SALI (GÜN 1)

10.00-10.30 Açılış konuşmaları (Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı Bşk, Mimarlar Odası Bşk, Kültür
Bakanlığı Restorasyon Daire Bşk, Belediye Bşk, Kaymakam, Vali)
1.Oturum Oturum Başkanı: Ayşe Temiz
10.30-10.50 Bodrum Kalesi’ndeki Müze (Aykut Özet)
10.50-11.10 Antikçağda Kale Yarımadası (Poul Pedersen)
11.10-11.30 Yedinci Yüzyılda Yassıada Gemisi ve Tarihteki Yeri (Frederick van Doorninck)
11.30-12.00 Tartışma
12.00-13.30 Yemek arası
2.Oturum Oturum Başkanı: İclal Dinçer
13.30-13.50 Kültür Bakanlığı ve Bodrum Kalesi Projesi (Bahadır Sabah)
13.50-14.50 Projenin tanıtımı (Umut Bilgiç, Proje Müellifi Mimar)
14.50-15.50 Tartışma
15.50-16.10 Kahve arası
3.Oturum Oturum Başkanı: Sinan Omacan
16.10-16.30 Bodrum Kalesi’ne Yapılması Önerilen Müdahaleler Üzerine Görüşler (Günkut Akın)
16.30-16.50 Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Görüş ve Önerileri (Ahmet İğdirligil)
16.50-17.10 Tartışma
Akşam Yemeği

13 Aralık ÇARŞAMBA (GÜN 2)

4.Oturum- Oturum Başkanı: Nur Akın
10.00-10.30 Miras, Müze, Modernite. Nasıl Bir Birliktelik?
Bodrum Kalesi Bağlamında Bazı Örnekler (Nicolas Faucherre)
10.30-11.00 Orta ve Yeni Çağ’a ait Savunma Yapılarının Restorasyonu ve Yeniden
İşlevlendirilmesine Dair Bazı Düşünceler (Philippe Bragard)
11.00-11.20 Tartışma
11.20-11.40 Kahve arası
5.Oturum Oturum Başkanı: Neriman Şahin Güçhan
11.40-12.00 Arkeolojik Alanlar, Yeni Yapı, Koruma ve Sergileme (Sinan Omacan)
12.00-12.20 Tarihi Miras Yapılarının İşgalcileri: Müzeler (Burçak Madran)
12.20-12.40 Tartışma
12.40-14.00 Yemek arası
6.Oturum Oturum Başkanı: Gündüz Nalbantoğlu
14.00-14.20 Bodrum Kalesi’nin Kent Ekonomisine Etkileri (Semih Adıyaman)
14.20-15.20 STK Görüşleri ve Tartışma
15.30-18.00 Sonuç Bildirisi Hazırlığı
18.30 Basın Açıklaması
Akşam Yemeği

Paylaş