Anasayfa » Güncel » 2015’de GOOGLE’DAN EN ÇOK ROTALARINI ARADILAR…

2015’de GOOGLE’DAN EN ÇOK ROTALARINI ARADILAR…

Google’ın servislerinden Google Trend, “Yılın arama trendleri” adlı listesinde, en çok “umut yolcuları”nın Google’dan, yasa dışı yoldan geçiş yapılacak bölgelere ilişkin araştırmalar yaptığı tesbit edildi..

Google’ın servislerinden Google Trend, “Yılın arama trendleri” adı altında yıl boyunca en çok aranan konular ve konu hakkındaki soru içeriklerine dair bir liste yayımladı. Buna göre, “umut yolcuları”nı oluşturanlar arasında başı çeken Suriyeli ve Iraklılar, ülkelerindeki çeşitli lokasyonlardan girdikleri Google’dan, yasa dışı yoldan geçiş yapılacak bölgelere ilişkin araştırmalar yaptı.

“Bir insanlık felaketi: Göçmen sorunu” başlığıyla tasnif edilen “Yılın arama trendleri” sayfasında, Suriye ve Irak’ta yaşayanlar tarafından, “Türkiye-Yunanistan arası kaç kilometre?”, “Ege Denizi nerede?”, “Sığınma hakkı için Yunanistan’a mesafe ne olmalı?”, “İzmir’de hava durumu nasıl?” ve “Bugün Ege Denizi’nde dalga boyu kaç metre?” gibi sorulara yanıt arandı.

“Dünya vicdanının kıyıya vurduğu gün”

Aylan bebeğin ölümüyle bir anlamda “dünya vicdanının kıyıya vurduğu gün” olarak nitelenen 2 Eylül’de, Google’a dünyanın pek çok ülkesinden, “Aylan Kurdi’ye ne oldu?”,” Göçmen krizinin sebebi ne?”, “Suriyeliler Türkiye’den neden ayrılıyor?”, “Aylan Kurdi’nin resmini hangi fotoğrafçı çekti?”, “Almanya’nın mülteci politikası nedir?” şeklinde sorular yöneltildi.

Dünyada göç ile ilgili aramaya ise en çok Etiyopyadan ilgi gösterildi. Sıralamada bu ülkeyi Ekvador, Filipinler, ABD, Hindistan, Kanada, Lübnan, Meksika, Tayland ve Hong Kong takip etti.

Göç ile pek ilgilenmeyen ülkeler listesinin başını ise Vietnam çekti. Vietnam’da yaşayanlar gibi, Venezuela, Rusya, Mısır ve Suudi Arabistan’da yaşayanlar da Google’a bu konuda diğer ülkeler kadar danışmadı.

Ayrıca göçmen kriziyle ilgili olarak Google’da cevabı aranan sorular, dünyada farklı yaklaşımların bulunduğunu da ortaya koydu.

İtalyanlar, “Suriyeli yetim bir çocuğa nasıl yardım edebilirim?” diye sorarken, Macarların en çok merak ettiği ise “Hristiyanlar göçmen krizine nasıl tepki vermeli?” sorusu oldu.

Japonların göçmenlerle merak ettiği soruların başında ise “Japonya’da Suriyeli mülteciler var mı?” olurken, Ruslar da “Göç nedir?” sorusunun cevabını araştırdı.

Paylaş